Kom luisteren naar vertalers tijdens de Vertalersgeluktournee

26 april 2022 - Evenementen

Van vrijdag 29 april tot en met dinsdag 31 mei vertellen dertien literair vertalers over het vertalen van hun voor de longlist van de Europese Literatuurprijs genomineerde roman. De Vertalersgeluktournee trekt van Leeuwarden naar Groningen, Amsterdam en Rotterdam. Een deel is ook online te volgen.

Collage met de boeken van vertalers die meedoen aan de tournee.

De Vertalersgeluktournee vindt plaats in het kader van de Europese Literatuurprijs. Deze prijs bekroont zowel auteur als vertaler(s) van het beste hedendaagse Europese literaire fictiewerk dat in het afgelopen jaar in Nederlandse vertaling is verschenen. Twintig vertalingen vertaald uit elf talen zijn nu genomineerd voor de longlist.

De tournee geeft een podium aan de onmisbare maar vaak onzichtbare schakels binnen het boekenvak: de literair vertalers. Als geen ander moeten zij de tekst, de stijl en de wereld van het boek begrijpen, om die in een andere taal als het ware opnieuw te scheppen. Dit proces levert vertaalverhalen op over literaire speurtochten, bijzonder contact met schrijvers en af en toe grote uitdagingen op zins-, woord- of klankniveau.

De vertalers die zullen optreden zijn Adiëlle Westercappel, Yolanda Bloemen, Seijo Epema, Eline Jongsma, Janny Middelbeek-Oortgiesen, Paula Stevens, Andreas Dijkzeul, Jan van der Haar, Pavle Trkulja, Yond Boeke, Patty Krone, Peter Claessens en Liesbeth van Nes.

Bekijk alle data en locaties op de website van het Nederlands Letterenfonds.