Nieuw dossier in de Kennisbank: Zichtbaarheid
In de Kennisbank van het ELV is een nieuw dossier opgenomen, waarin de zichtbaarheid van literair vertalers centraal staat. Verschillende kanten van de zichtbaarheidskwestie komen aan bod, van campagnes voor de hele beroepsgroep tot praktische gidsen voor de individuele vertaler. Het dossier biedt literair vertalers en andere geïnteresseerden een vertrekpunt vanwaaruit ze zelf dieper over de kwestie kunnen nadenken of juist in actie kunnen komen.

Ieder woord in een vertaling is door de vertaler met zorg uitgekozen en eigenhandig opgetikt. Toch zullen de meeste lezers de naam van de oorspronkelijke auteur noemen als ze de vraag krijgen wiens boek ze hebben gelezen. En volgens velen is dat precies de bedoeling. Maar kun je het ook anders zien?
Het Expertisecentrum Literair Vertalen hecht belang aan meer zichtbaarheid voor literair vertalers, daarom heeft het zich ten doel gesteld verschillende visies op zichtbaarheid samen te brengen in een dossier. Het dossier zal natuurlijk aangevuld blijven worden.
Naar het dossier
Het artikel "Dossier: Zichtbaarheid" vormt de startpagina van het dossier. Vanaf daar kunnen geïnteresseerden verder navigeren. Alle Kennisbank-items met het label 'Zichtbaarheid' zijn ook te vinden in dit overzicht. Hieronder een greep uit de artikelen:
- "Zichtbaarheid of dienstbaarheid. Hoeveel schrijver is een vertaler?" van Rokus Hofstede
- "De (on)zichtbaarheid van de vertaler" van Martin de Haan
- "De literair vertaler in de spotlights: vergroot je zichtbaarheid" van Alyssia Sebes
- "Babels ambassadeurs" van Annelies Verbeke
- "Vertalers vertellen: Hoe zorg je ervoor dat je zichtbaar bent en blijft?"
- "Literaire professionals vertellen: 'Hoe zit het met zichtbaarheid?"
Over de Kennisbank
In de Kennisbank van het ELV vind je een grote hoeveelheid informatie op het gebied van literair vertalen: artikelen, weblectures, overzichten, woordenboeken, naslagwerken, veelgestelde vragen en links naar andere sites. De inhoud van de Kennisbank kan door de bezoeker worden gebruikt als (zelf)studiemateriaal, om zich te verdiepen in de beroepspraktijk of bij de invulling van curricula, workshops en cursussen.