Nieuw: Filter Vertaalprijs voor kinder- en jeugdboeken

01 februari 2023 - Prijzen en nominaties

Samen met de CPNB en het ILFU introduceert het vertaaltijdschrift Filter in 2023 een fonkelnieuwe prijs: de Filter Vertaalprijs voor kinder- en jeugdboeken. Daarmee onderstrepen alle partijen het grote belang van goede vertalingen en goede kinderboekenvertalers. Het prijzengeld is net zo hoog als bij de al bestaande Filter Vertaalprijs: 10.000 euro. De nominaties worden in juni 2023 bekend gemaakt.

Filter Vertaalprijs voor K&J-literatuur

Filter Vertaalprijs voor kinder- jeugdboeken

Het prijzengeld bedraagt 10.000 euro, ter beschikking gesteld door de CPNB (Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek). De CPNB geeft hiermee uitdrukking aan het belang dat zij hecht aan goede vertalingen en vertalers van kinder- en jeugdboeken voor lezers tot 15 jaar. De prijs wordt in samenwerking met het ILFU uitgereikt door Stichting Filter en is een bekroning voor de creativiteit van de vertaler bij het oplossen van vertaalproblemen die voortvloeien uit de eigen, bijzondere aard van het te vertalen werk.

Jury

De jury van de Filter Vertaalprijs 2023 voor vertaalde kinder- en jeugdboeken bestaat uit:

  • Anne van Buul is docent-onderzoeker bij Hogeschool de Kempel in Helmond. Daar leidt en initieert zij (onderzoeks-)projecten die leesbevordering van aanstaande leraren tot doel hebben.
  • Nathifa Elshot is één van de oprichters van de Bijlmer Bookstore en vertaler van het boek Zó Veel. Daarnaast is zij betrokken bij verschillende maatschappelijke initiatieven en pedagogisch medewerker.
  • Enne Koens schrijft drama, proza en liedjes. Ze verwierf bekendheid met jeugdromans als Sammie en opa en Ik ben Vincent en ik ben niet bang. Van oorsprong is ze toneelschrijfster en schreef voor diverse theatergroepen.
  • Daan Stoffelsen is webredacteur bij Athenaeum Boekhandel, recensent en essayist. Hij was redacteur van De Revisor en jurylid voor de Boekenbon Literatuurprijs en schrijft ook over kinderboeken.
  • Eva Wissenburg is literair vertaler Frans-Nederlands en redactielid van Filter. Ze vertaalde onder meer werk van Clémentine Beauvais, Albert Camus, Éric Chevillard en Cécile Wajsbrot.

ILFU

De eerste Filter Vertaalprijs voor kinder- en jeugdboeken wordt uitgereikt op de jaarlijkse Filteravond tijdens het ILFU - International Literature Festival Utrecht, dat plaatsvindt van  22 september tot en met 7 oktober 2023. ILFU is het grootste literatuurfestival van Nederland én een dagelijks online platform voor literatuur. Terugkerende festivalonderdelen zijn de Book Talks met internationale en nationale auteurs, Exploring Stories: schrijvers over urgente thema's van deze tijd, Young Adult Literature Festival Utrecht (YALFU), programma’s rond schrijvers uit het literaire erfgoed en programma's voor nieuw talent zoals het NK Poetry Slam. De feestelijke 40e editie van De Nacht van de Poëzie in 2023 vormt de feestelijke afsluiting van het festival. Kijk voor meer informatie over het festival op: www.ilfu.com

Voor meer informatie: Ronnie Kroes - communicatie ILFU ronnie@ilfu.com 06-48178939

of Stichting Filter info@tijdschrift-filter.nl