Online studiemiddag - De vertaler als ambassadeur

14 september 2023 - Evenementen

Op 5 oktober organiseren wij een online studiemiddag voor vertalers uit het Nederlands rondom het thema De vertaler als ambassadeur. Literair vertalers dragen bij aan interculturele overdracht en vertolken daarbij vaak een ambassadeursrol. Hoe dat in zijn werk gaat, en hoe jij als literair vertaler in die rol kunt groeien, dat (en meer) valt te leren tijdens deze studiemiddag. Lees verder voor het programma en de wijze van aanmelding.

Om opdrachten te verwerven is het belangrijk om goed op de hoogte te zijn van het literaire veld in zowel je bron- als doeltaal. Met deze kennis kun je uitgevers en redacteurs interesseren voor een bepaalde titel of auteur en zo misschien je volgende opdracht verkrijgen. We hebben daarom een programma samengesteld waarmee je inzicht krijgt in het Nederlandstalige literaire veld, van subsidiemogelijkheden tot de laatste literaire trends. We eindigen de middag met een panelgesprek waarin vijf vertalers vanuit hun eigen ervaringen zullen reflecteren op de rol van de vertaler als intercultureel ambassadeur.

Een studiemiddag voor vertalers uit het Nederlands in alle talen vol vertaalideeën, tips en inspiratie om je vertaalcarrière verder te ontwikkelen!

Bekijk hieronder het programma en meld je aan via de link.

Voorlopig programma

13.30 – 14.15:   Voorlichting over de regelingen van Literatuur Vlaanderen, het Nederlands Letterenfonds, en de voorzieningen van het ELV.

14.15 – 15.00:   "Vogelvlucht over het laagland: Nederlandstalige literatuur van de 21ste eeuw." - Lezing van prof. dr. Yra van Dijk over het huidige literaire veld in Nederland en Vlaanderen.

15.00 – 15.15:  Pauze

15.15 – 16.00:   “Kulturu, maître! Het vertalen van de cultuur achter de woorden” - Lezing van prof. dr. Michiel van Kempen over de Caraïbische letteren.

16.00 – 17.00:   Panelgesprek “Vertalers vertellen” over de rol van de vertaler als intercultureel ambassadeur, met Myriam Bouzid, Kim Liebrand, Mattho Mandersloot, Nathalie Tabury en Adiëlle Westercappel.

Aanmelden kan tot en met 2 oktober 2023. Deelnemers ontvangen na sluiting van de deadline aanvullende informatie en een link naar het evenement. Aan deelname zijn geen kosten verbonden.

De deadline om je aan te melden is inmiddels verstreken.