In het Vertalersbestand van het ELV vind je een overzicht van literair vertalers, in de breedste zin van het woord, in en uit het Nederlands.

Door middel van persoonlijke vertalersprofielen geeft het Vertalersbestand extra zichtbaarheid aan vertalers. Het blijkt een nuttig hulpmiddel om gevonden te worden, niet alleen door opdrachtgevers die op zoek zijn naar een geschikte vertaler voor een bepaalde literaire vertaalopdracht of boekvertaling, maar ook door collega-vertalers of door instanties die graag een vertaler willen boeken voor een evenement. Uit de praktijk blijkt dat vertalers aan opdrachten komen dankzij hun profiel in het Vertalersbestand.

Voorwaarden

Als vertaler in of uit het Nederlands kun je een eigen profielpagina aanmaken in het Vertalersbestand van het ELV als je ten minste aan één van de volgende criteria voldoet.

Je hebt:

  • een directe relatie tot het ELV als cursist, vertaaldocent, gementoreerde en/of mentor;
  • een (literaire) vertaalopleiding afgerond of gedoceerd aan een officiële onderwijsinstelling elders met een focus op literair vertalen;
  • als vertaler in het Nederlands in de afgelopen vijf jaar ten minste twee boekvertalingen gemaakt voor professionele uitgeverijen conform Modelcontract LUG/Auteursbond;
  • als vertaler uit het Nederlands in de afgelopen vijf jaar ten minste twee boekvertalingen met contract gemaakt voor verschillende professionele uitgeverijen.

Als je aan ten minste één van deze voorwaarden voldoet, biedt het ELV je graag de kans je aan te melden voor het Vertalersbestand. 

Stuur daarvoor een bericht waarin duidelijk wordt vermeld aan welke voorwaarden je voldoet samen met je cv naar literair.vertalen@uu.nl en geef aan in of uit welke taal je vertaalt. Graag vragen we je ook om de privacyverklaring hieronder te lezen en in je aanmeldingsmail aan ons aan te geven of je hierop akkoord geeft.

Indien je aanvraag wordt goedgekeurd, ontvang je van het ELV de benodigde informatie en inloggegevens waarmee je direct aan de slag kunt.