Het Nederlandse en Vlaamse literaire veld

Geplaatst op: 19 augustus 2020

Dit overzicht biedt een selectie van websites, papieren media en andere kanalen die je kunnen helpen om op de hoogte te blijven van het Nederlandstalige literaire veld.

Voor vertalers in het Nederlands is het nuttig om te weten welke boeken en schrijvers uitgegeven worden en wat er speelt in het gebied waarin hun vertalingen zullen verschijnen. Voor vertalers uit het Nederlands is het belangrijk om het Nederlandstalige literaire veld goed te kennen om als deskundige voor uitgevers in het eigen doeltaalgebied te kunnen optreden.

 • Boekhandels
  Als je in de gelegenheid bent, is het nuttig regelmatig boekhandels in Nederland en België binnen te stappen. Daar zie je welke boeken worden aangeprezen of op de bestsellertafels liggen. Er zijn ketens, zoals Bruna in Nederland en de Standaard Boekhandel in Vlaanderen, die zich richten op het populairdere segment, en boekhandels die zich specifiek richten op het literair-culturele segment of een bepaald genre zoals kinder- en jeugdliteratuur.
   
 • Kranten en bladen
  Veel grote Nederlandse en Vlaamse kranten en bladen besteden aandacht aan nieuwe boekpublicaties of plaatsen interviews met schrijvers in een boeken- of cultuurkatern. Voorbeelden zijn De Groene Amsterdammer, NRC Handelsblad, Het Parool, Trouw, de Volkskrant (Nederland) en de Morgen, Humo en De Standaard (België).
   
 • Literaire prijzen
  In Nederland en België wordt een groot aantal literaire prijzen uitgereikt in allerlei genres. Door prijzen in de gaten te houden kun je ontdekken welke schrijvers en boeken volgens jury’s of publiek van hoge kwaliteit zijn. Bekroningen kunnen een motivatie zijn bij het uitgeven van een vertaling.
   Enkele bekende en toonaangevende prijzen zijn:
  • de BNG Bank Literatuurprijs (jaarlijks toegekende oeuvreprijs, bedoeld voor Nederlandstalige auteurs van 40 jaar of jonger, die twee of meer literaire prozawerken op hun naam hebben staan en die nog niet doorgebroken zijn);
  • de Boekenbon Literatuurprijs (voorheen Bookspot Literatuurprijs; bekroont jaarlijks een Nederlandstalig literair boek voor volwassenen);
  • Griffels en Penselen (prijzen voor de best geschreven en best geïllustreerde Nederlandstalige kinder- en jeugdboeken van het jaar ervoor);
  • De Grote Poëzieprijs (prijs voor de beste Nederlandstalige poëziebundel van het voorgaande jaar, opvolger van de VSB Poëzieprijs);
  • de Libris Geschiedenis Prijs (bekroont jaarlijks een oorspronkelijk Nederlandstalig historisch boek voor een algemeen publiek);
  • de Libris Literatuur Prijs (bekroont jaarlijks een Nederlandstalige literaire roman voor volwassenen);
  • de NS Publieksprijs (jaarlijkse prijs, waarbij het publiek stemt op één van de bestverkochte oorspronkelijk Nederlandstalige boeken van het jaar (fictie of verhalende non-fictie));
  • de P.C. Hooft-prijs (oeuvreprijs, wordt jaarlijks afwisselend toegekend voor een Nederlandse auteur van proza, essayistiek en poëzie);
  • de Prijs der Nederlandse Letteren (oeuvreprijs voor schrijvers van oorspronkelijk Nederlandstalige poëzie, verhalend proza of drama, driejaarlijks toegekend door het Comité van Ministers van de Nederlandse Taalunie).
  • Zie voor prijzen die Vlaamse auteurs kunnen winnen (en meestal ook Nederlandse auteurs, omdat veel prijzen uitgaan van Nederlandstalige literatuur) dit overzicht van Flanders Literature, bedoeld voor internationale uitgevers.
 • Uitgeverijen
  Er zijn in Nederland en België vele grote en kleine uitgeverijen, soms gespecialiseerd in een bepaald genre, soms niet. Een groot deel van de uitgeverijen staat op deze ledenlijst van de Nederlandse Groep Algemene Uitgevers of op de ledenlijst van de Vlaamse Groep Algemene Uitgevers. Bijzondere, kleinere uitgevers vind je op de site van de Beurs voor Bijzondere Uitgevers.
  Het is natuurlijk niet te doen om alle websites van alle uitgeverijen in de gaten te houden. Een handige manier om te zoeken welke uitgeverijen interessant zijn voor jou, is te kijken waar je favoriete schrijvers uitgegeven worden. Je kunt je vaak inschrijven voor nieuwsbrieven van uitgeverijen of ze volgen op sociale media. Ook is het interessant prospectussen (brochures met aangekondigde uitgaven) door te bladeren. Ze zijn vaak online te bekijken.

   
 • Nederlands Letterenfonds en Literatuur Vlaanderen
  Het Nederlands Letterenfonds en Literatuur Vlaanderen zijn de publieke cultuurfondsen van Nederland en Vlaanderen op het gebied van letteren. In het binnenland ondersteunen ze makers door middel van projectsubsidies. Het is interessant een kijkje op hun sites en in jaarverslagen om te zien welke auteurs (starters, oeuvrebouwers en ervaren schrijvers) financiële steun ontvangen.
  De buitenlandafdelingen van de fondsen richten zich op hun Engelstalige sites tot internationale uitgevers en informeren hen over interessante nieuwe Nederlandstalige titels (zie: Dutch Foundation for Literature en Flanders Literature). Ook voor vertalers is het interessant om te zien welke boeken door de fondsen worden gepromoot. Het Nederlands Letterenfonds verzorgt eens in de zoveel tijd
  brochures met nieuwe titels in verschillende genre. Op de site van Flanders Literature vind je eveneens een selectie van boeken en auteurs.

   
 • Bloemlezingen, verhalenbundels en literaire tijdschriften
  Via bloemlezingen en verhalenbundels kun je gemakkelijk kennismaken met het werk en de stijl van verschillende schrijvers, vaak gebundeld rond een bepaald thema of genre. Denk bijvoorbeeld aan De wereld in jezelf. De Nederlandse en Vlaamse literatuur van de 21ste eeuw in 60 essays (ed. Nina Polak en Joost de Vries, 2018) of aan de bundel ZWART (ed. Vamba Sherif en Ebissé Rouw, 2018) met verhalen van Nederlandse en Vlaamse auteurs met een migratieachtergrond. Literaire tijdschriften kunnen een goede bron zijn om korte teksten of gedichten van meer beginnende (Nederlandstalige of vertaalde) schrijvers te ontdekken, omdat ze vaak ruimte bieden aan nieuwe namen. Denk aan Awater, Deus ex Machina, De Gids, DW B, Hollands Maandblad, Kluger HansHet Liegend KonijnnYde Parelduiker, Revisor, Terras en Tirade.
 • Bestseller60 en Vlaamse Top 10
  Websites die verkoopcijfers bijhouden voor respectievelijk Nederland en Vlaanderen. Zo kun je zien welke boeken op dit moment commercieel succesvol zijn. Op Bestseller60.nl wordt elke woensdag de top 60 van bestverkochte boeken (in alle genres; vertaald en oorspronkelijk Nederlandstalig) die in Nederland gepubliceerd worden getoond, op basis van verkoopgegevens van 900 boekhandels. De Vlaamse Top 10 toont wekelijks de meest recente omzet- en afzetcijfers en de boeken top 10 en top 100 van Vlaanderen.
   
 • Boekblad
  Magazine en gelijknamige website. Geeft inzicht in nieuws en ontwikkelingen achter de schermen van het boekenvak en de uitgeefwereld van Nederland en Vlaanderen: over uitgeverijen, nieuwe initiatieven, verkoopcijfers, enzovoort. Sommige artikelen zijn gratis toegankelijk, maar voor het lezen van de meeste content moet je abonnee zijn.
   
 • De Lage Landen
  Tijdschrift en gelijknamige website van de Vlaams-Nederlandse culturele instelling Ons Erfdeel vzw. Artikelen over en reflecties op Nederlandstalige literatuur, maar ook breder over kunst, geschiedenis, taal en maatschappij van de lage landen. Maandelijks verschijnt de rubriek ‘De papieren man’ op deze site, waarin de literaire actualiteit uit Vlaanderen en Nederland op een rij gezet wordt.

   
 • Tzum
  Literair weblog. Begonnen in 1998 als literair blad en sinds 2010 digitaal. Bevat recensies en nieuwtjes rond schrijvers en het (literaire) boekenvak. Voornamelijk gericht op Nederland.

Er is een enorm aanbod aan recensies van Nederlandstalige literatuur. Vaak worden recensies uit de papieren kwaliteitskranten en -bladen als het meest toonaangevend gezien. Zij bereiken een groot publiek. Quotes uit deze media prijken dan ook vaak op het omslag van boeken.

Sommige recensies kun je gratis online lezen op de websites van deze kranten of bladen, voor andere stukken zul je je moeten abonneren of gebruikmaken van een dienst als Literom (via een bibliotheek of onderwijsinstelling). Of vraag bekenden in Nederland of Vlaanderen om hulp als je een bepaald artikel zoekt.

Andere plekken waar je recensies kunt vinden van Nederlandstalige literatuur:

  • Literair Nederland
   Recensiesite voor Nederlandstalige- en vertaalde literatuur, met interviews, columns, essays en berichten uit de wereld van de literatuur.

    
  • de Nederlandse Boekengids
   Verschijnt op papier en digitaal en bevat boekenessays op het snijvlak van wetenschap, kunst en cultuur waarin verschillende non-fictiewerken (oorspronkelijk Nederlandstalig en vertaald) worden besproken en tegen elkaar afgezet.

    
  • deReactor.org
   Online platform voor literaire kritiek. De recensies op deze site zijn zeer uitgebreid en analytisch, en vaak geschreven door critici met een academische achtergrond.

    
  • Goodreads, Hebban en andere sites of blogs voor en door lezers
   Er zijn veel online platformen waarop lezers zelf recensies kunnen schrijven of boeken kunnen beoordelen. Hebban is een Nederlands voorbeeld, terwijl Goodreads een internationale community is. Het interessante van Goodreads is dat je reacties van lezers uit allerlei landen kunt vinden indien een boek vertaald is. Zo kun je ook zien hoe auteurs door lezers in andere talen worden ervaren.