Een inleiding tot het vertalen van toneelteksten

Geplaatst op: 09 december 2021

In het kader van de online cursussen 2021 organiseerde het ELV een reeks van zeven openbare lezingen. Op 14 september sprak Maaike van Rijn over vertalen voor het toneel.

Bekijk de video hierboven of via YouTube.

Wat is er bijzonder aan het vertalen van toneel? En wat moet je weten over de theaterwereld, voor en achter de schermen, als je als toneelvertaler zou willen beginnen?

Over de spreker

Maaike van Rijn studeerde Engelse en Nederlandse taal- en letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Na het behalen van haar mastertitel werkte ze als medewerker publiciteit in de theatersector. Begin 2013 startte zij haar werkzaamheden als literair vertaler, in eerste instantie gecoacht door Tom Kleijn, met wie ze het stuk De Bosjes (Lilleskogen) van Jesper Halle uit het Noors vertaalde, in opdracht van de Theaterschool Amsterdam. Sindsdien vertaalde ze voor onder meer Schweigman&, Het Nationale Theater, TG Oostpool, Mugmetdegoudentand, Maatschappij Discordia en tg STAN. Naast drama vertaalt Van Rijn af en toe ook proza en poëzie. Daarnaast schrijft ze columns, interviews en journalistieke artikelen voor onder meer het vakblad TheaterMaker, Dutch Performing Arts, vertaaltijdschriften Filter en PLUK en literair tijdschrift Terras. Een overzicht van door haar vertaalde toneelstukken vind je hier.