Nieuws

 • Aanmelden online najaarscursussen geopend

  18 april 2024 - Onderwijs

  Het ELV organiseert dit jaar twee online cursussen literair vertalen uit het Nederlands. De doeltalen zijn het Frans en het Italiaans. De cursussen vinden online plaats en duren van begin oktober tot half november 2024. Geef je nu op om het aanmeldformulier te ontvangen! 

 • Uitkomsten alumni-onderzoek 2023

  11 april 2024 - ELV Nieuws

  Vorig jaar heeft het ELV een onderzoek uitgezet onder de alumni: oud-deelnemers aan cursussen, ontwikkelingstrajecten en mentoraten. De ingevulde vragenlijsten leverden veel relevante informatie op, die onder meer zal worden gebruikt ter onderbouwing van het ELV-beleid voor de komende jaren.

 • Cursusaanbod 2024 bekend

  11 april 2024 - Onderwijs

  In 2024 biedt het ELV maar liefst drie cursussen aan. Deze online cursussen zijn dit jaar gefocust op Nederlands – Frans en Nederlands – Italiaans, beide bedoeld voor beginnende literair vertalers. Daarnaast organiseert het ELV op locatie in Utrecht een intensieve tweedaagse cursus voor medior vertalers Engels – Nederlands. Lees verder voor meer details.

 • Jente Posthuma en Sarah Timmer Harvey op shortlist voor International Booker Prize

  11 april 2024

  De Engelse vertaling van Jente Posthuma's 'Waar ik liever niet aan denk' uit 2020 (Pluim), staat op de shortlist voor de International Booker Prize. 'What I'd Rather Not Think About' (Scribe), vertaald door Sarah Timmer Harvey, dingt met 5 andere genomineerde boeken mee naar een van de grootste literaire prijzen in het Engels taalgebied. Bijzonder aan deze prijs is dat zowel auteur als vertaler worden gelauwerd. 

 • ESLT Summer School 2024 - deadline nadert

  09 april 2024 - Onderwijs

  Van 11 tot 13 september 2024 organiseren het ELV en verschillende Europese partners weer een online ESLT Summer School voor vertaaldocenten en vertalers die zich willen toeleggen op het onderwijs. Naast de plenaire bijeenkomsten gaan de deelnemers met elkaar in gesprek en wisselen ze 'best practices' in het vertaalonderwijs uit. De aanmelddeadline is op 30 april. Vertalers in of uit het Nederlands kunnen korting krijgen op het inschrijfgeld.

 • Uitreiking Cultuurfonds Vertaalprijs Martinus Nijhoff

  09 april 2024 - Prijzen en nominaties

  Op donderdagavond 18 april reikt het Cultuurfonds de Cultuurfonds Vertaalprijs Martinus Nijhoff uit aan Paula Stevens. Zij krijgt dit jaar deze prijs voor haar omvangrijke en boeiende oeuvre van literaire vertalingen uit het Noors. Bij deze is eenieder uitgenodigd om dit heuglijke moment bij te wonen. De uitreiking heeft plaats in Felix Meritis te Amsterdam. Lees verder voor meer informatie en aanmelding.

 • Uitreiking Else Otten Übersetzerpreis 2023

  08 april 2024 - Prijzen en nominaties

  Op de Leipziger Buchmesse ontvingen vertalers Christina Siever en Simone Schroth de Else Otte Übersetzerpreis 2023. De prijs voor de beste Duitse vertaling van een Nederlandstalig literair werk wordt eenmaal in de drie jaar uitgereikt door het Nederlands Letterenfonds.

 • Nederland en Vlaanderen gastland op Gothenburg Book Fair 2027

  08 april 2024 - Algemeen

  Nederland en Vlaanderen zullen in 2027 gezamenlijk gastland zijn op de Gothenburg Book Fair, de grootste boekenbeurs van Scandinavië. Het Nederlands Letterenfonds en Literatuur Vlaanderen organiseren het gastlandschap, dat nieuwe Nederlandstalige stemmen zal introduceren in Zweden en in het verlengde daarvan heel Scandinavië.

 • Winnaar Peirene Stevns Prize bekend

  04 april 2024

  De winnaar van de Peirene Stevns Prize 2024 is bekend. Literair vertaler Anne Thompson Melo mag met het winnen van deze prijs aan het werk met de Engelse vertaling van de roman Zee Nu van Eva Meijer, welke in 2025 zal verschijnen bij Peirene Press (UK) en Two Lines Press (US).  Naast genereuze steun van Martha Stvens droegen zowel het Nederlands Letterenfonds als het ELV financieel bij aan de totstandkoming van deze prijs.

 • Cultuurfonds Vertaalprijs Martinus Nijhoff 2024 naar Paula Stevens

  19 maart 2024 - Prijzen en nominaties

  Dit jaar gaat de grootste vertaalprijs van Europa, de Cultuurfonds Vertaalprijs Martinus Nijhoff, naar literair vertaler Paula Stevens. De uitreiking vindt plaats op donderdag 18 april in Felix Meritis te Amsterdam, in samenwerking met De Nieuwe Liefde.