Uitgelicht archief

 • Aanmelden ESLT 2023

  Screenshot van een online ESLT-bijeenkomst met 22 deelnemers op Teams.

  Ook in 2023 organiseren het ELV, het British Centre for Literary Translation, de San Pellegrino Foundation en het PETRA-E Netwerk weer een ESLT Summer School voor vertaaldocenten en vertalers die zich willen toeleggen op het onderwijs. De vierdaagse cursus bestaat uit online lezingen, panelgesprekken en workshops over didactiek en actuele ontwikkelingen in het veld. Belangstellenden kunnen zich tot 15 mei aanmelden voor deze zevende editie van de ESLT.

 • Jaarverslag 2022

  Collage van vier foto's van activiteiten uit het jaarverslag.

  Ook in 2022 mocht het ELV een impuls geven aan de loopbanen van honderden vertalers in en uit het Nederlands. We boden begeleiding op maat in het kader van mentoraten, ontwikkelingstrajecten en een bijzonder vertaalproject, en andere vormen van onderwijs zoals de professionaliseringscursus, de ESLT Summer School en een studiemiddag over vertaaltechnologie. Over dit en meer lees je in het jaarverslag.

 • Panelgesprek Prince-Academie

  Screenshot van het panelgesprek.

  Op donderdag 8 december organiseerde de Prince-Academie van de Orde van den Prince een online paneldiscussie rondom het thema 'Literair vertalen en interculturele transfer'. Te gast waren Bart Moeyaert, Annika Johansson, Barbara den Ouden, Jack McMartin en namens het ELV Gea Schelhaas. Het geanimeerde gesprek gaf een mooi inkijkje in de wereldwijde verspreiding van literatuur en de rol die verschillende actoren, zoals vertalers, opleiders en fondsen, daarin spelen.

 • Verenigde Literair Vertalers

  Logo van de Verenigde Literair Vertalers.

  Met de samenvoeging van de Alumnivereniging van de Vertalersvakschool en de Vereniging van Nieuwe Vertalers is er een nieuwe vertalersvereniging geboren: de Verenigde Literair Vertalers (VLV). De VLV moedigt haar leden aan om elkaar te leren kennen, kennis uit te wisselen en een solidair front te vormen. Een lidmaatschap bij de VLV biedt de mogelijkheid om gelijkgestemden te ontmoeten op symposia, borrels en andere activiteiten of door bijvoorbeeld samen een werkgroep op te zetten. Kijk voor meer informatie op verenigdeliterairvertalers.com

 • Lot-vertalers op het podium

  Foto van het optreden op Crossing Border.

  Op 1 november verscheen de bundel Lot van Bryan Washington in vertaling bij uitgeverij Nijgh & Van Ditmar. Het ELV en het Vertalershuis Amsterdam / Nederlands Letterenfonds organiseerden rond deze titel samen met de uitgeverij een vertaaltraject voor 13 nieuwe vertalers. Tijdens festival Crossing Border stonden zij samen met de auteur op het podium.