Nieuws | Kennisbank

 • Nieuw dossier in de Kennisbank: Zichtbaarheid

  16 februari 2023 - Kennisbank

  In de Kennisbank van het ELV is een nieuw dossier opgenomen, waarin de zichtbaarheid van literair vertalers centraal staat. Verschillende kanten van de zichtbaarheidskwestie komen aan bod, van campagnes voor de hele beroepsgroep tot praktische gidsen voor de individuele vertaler. Het dossier biedt literair vertalers en andere geïnteresseerden een vertrekpunt vanwaaruit ze zelf dieper over de kwestie kunnen nadenken of juist in actie kunnen komen.

 • De Kennisbank van het ELV in 2 minuten uitgelegd

  17 januari 2023 - Kennisbank

  Ben jij literair vertaler? Of wil je dat worden? Zoek je informatie over het vertaalvak? Dan is de Kennisbank van het ELV de plek waar je moet zijn. In een nieuwe video leggen we in 2 minuten uit hoe de Kennisbank werkt en wat je er zoal kunt vinden.

 • Nieuw in de Kennisbank: uitgebreid dossier over vertaling en technologie

  03 november 2022 - Kennisbank

  Literaire vertaling en technologie: het lijkt een ongelukkige combinatie. Maar is dit wel zo? In het uitgebreide nieuwe dossier 'Vertaling en technologie' in de ELV-Kennisbank wordt er gekeken naar (taal)technologische ontwikkelingen en de impact die ze hebben op de werkzaamheden (en de positie) van de vertaler.

 • Nieuw: ELV-module Kennismaking met literair vertalen

  09 december 2021 - Kennisbank

  De nieuwe module 'Kennismaking met literair vertalen' van het ELV is vanaf vandaag te vinden in onze Kennisbank. In vier korte video's laten zeventien literair vertalers en vertaaldocenten je kennismaken met het vertaalvak. De video's zijn omkaderd met opdrachten en leestips. De module is vrij te gebruiken door docenten en studenten wereldwijd.

 • Literaire professionals vertellen over hun werk in nieuwe Kennisbank-rubriek

  14 oktober 2021 - Kennisbank

  Een vertaler krijgt als zelfstandig ondernemer te maken met veel verschillende actoren in het literaire veld. Om vertalers een kijkje te bieden in hoe het er 'aan de andere kant' aan toegaat, hebben we negen literaire professionals met diverse functies in het boekenvak zestien vragen gesteld over het samenwerken met vertalers. De rubriek is nu te lezen in de Kennisbank. 

 • Nieuw dossier in de Kennisbank: de financiële positie van vertalers

  19 augustus 2021 - Kennisbank

  De Kennisbank van het ELV bevat een nieuw dossier dat inzicht biedt in de financiële positie van vertalers in Nederland en Vlaanderen. Het dossier brengt de resultaten van verschillende onderzoeken naar het inkomen van de vertaler samen. Ook bevat het een overzicht van de media-aandacht die er door de jaren heen geweest is voor dit onderwerp.

 • Nieuwe stukken rond vertalen en inclusie in de Kennisbank

  15 juli 2021 - Kennisbank

  Er staan vier nieuwe stukken in de ELV-Kennisbank. Haidee Kotze en Canan Marasligil publiceerden teksten over het debat rond de vertalers van Amanda Gorman, die nu in vertaling van respectievelijk Jenny Mijnhijmer en Astrid Huisman te lezen zijn. Désirée Schyns schreef een nieuw artikel over vertalen als culturele activiteit. Ook is nu een overzichtspagina beschikbaar met bronnen rond diversiteit en inclusie.

 • Nieuw: online ELV-module Kennismaking met literair vertalen

  22 juni 2021 - Kennisbank

  Dit najaar verschijnt de online module 'Kennismaking met literair vertalen' van het ELV. De module bestaat uit vier korte video's waarin vertalers hun ervaringen delen over verschillende aspecten van het literaire vertaalvak. De introductievideo met Franco Paris, Alexa Stoicescu en Laura Watkinson is nu alvast te bekijken.

 • Oproep: vraag het de literaire professional

  22 juni 2021 - Kennisbank

  Als vertaler krijg je te maken met allerlei andere literaire professionals. Voor een nieuwe rubriek in onze Kennisbank zijn wij op zoek naar vragen van vertalers. Wat zou je bijvoorbeeld willen weten van een persklaarmaker, een uitgeverijmedewerker of een festivalorganisator? Insturen kan tot 4 juli.

 • Nieuwe weblectures beschikbaar in onze Kennisbank

  11 maart 2021 - Kennisbank

  Tijdens de Online Najaarscursussen 2020 is een groot aantal lezingen opgenomen. Deze opnames zijn nu voor iedereen toegankelijk in onze Kennisbank. De onderwerpen variëren van een kennismaking met het literaire veld, tot het onderhandelen met uitgevers en jezelf zichtbaar maken.