Nieuws | Individuele begeleiding

 • Toegekende ontwikkelingstrajecten - maart 2024

  Samen met het Nederlands Letterenfonds en Literatuur Vlaanderen kent het ELV ontwikkelingstrajecten toe aan beginnend literair vertalers. Er zijn twee aanvraagrondes per jaar. In de ronde van maart 2024 werden zes aanvragen gehonoreerd. In totaal werden er 28 aanvragen ingediend. Aanvragen voor de volgende ronde kunnen ingediend worden tot 1 oktober 2024.

 • Nieuwe editie Translatorium voor beginnende vertalers Pools aangekondigd

  Het Translatorium programma is ontwikkeld voor beginnend literair vertalers die vertalen in het Pools, met maximaal 1 gepubliceerd literair werk in hun portfolio. De aangeboden individuele begeleiding duurt 6 maanden, waarin de kandidaat wordt gementoreerd door een ervaren vertaler terwijl er wordt gewerkt aan één vertaling. Het Translatorium wordt mede dankzij steun van het ELV georganiseerd. Lees verder voor meer informatie over het programma en aanmelding.

 • 'Ik kreeg al snel door hoe fijn het is om met een andere vertaler van gedachten te wisselen'

  In het najaar van 2022 heeft literair vertaler Eveline Mineur een ontwikkelingstraject van het ELV doorlopen. Hier doet ze verslag van haar ervaring. Eveline schrijft over haar waardevolle traject, hoe de samenwerking verliep – en wat het haar heeft opgeleverd.

 • Toegekende ontwikkelingstrajecten - maart 2023

  Samen met het Nederlands Letterenfonds en Literatuur Vlaanderen kent het ELV ontwikkelingstrajecten toe aan beginnend literair vertalers. Er zijn twee aanvraagrondes per jaar. In de ronde van maart 2023 werden zes aanvragen gehonoreerd. In totaal werden er 12 aanvragen ingediend. Aanvragen voor de volgende ronde kunnen ingediend worden tot 1 oktober 2023 (dit was voorheen 1 september).

 • Afgeronde mentoraten eerste helft 2023

  Het mentoraatsprogramma van het ELV in samenwerking met Literatuur Vlaanderen en het Nederlands Letterenfonds biedt beginnende vertalers, die nog een professionele loopbaan als literair vertaler voor zich hebben, individuele begeleiding op maat. Mentoraten kunnen doorlopend aangevraagd worden. Hierbij een overzicht van reeds afgeronde mentoraten in de eerste helft van 2023.

 • Deadline aanvraag ontwikkelingstraject nadert

  Jaarlijks biedt het ELV ontwikkelingstrajecten aan voor beginnende vertalers die onder begeleiding van een ervaren collega zich verder willen ontwikkelen. Beoogd doel: een publicatie en meer aansluiting tot de uitgeversmarkt. Aanvragen voor de eerstvolgende ronde kunnen worden ingediend tot en met 1 oktober 2023 (dit was voorheen 1 september). 

 • Vraag voor 1 maart een ontwikkelingstraject aan

  01 februari 2023 - Individuele begeleiding

  Ben jij een ambitieuze beginnende vertaler in of uit het Nederlands, maar lukt het je nog niet om opdrachten te verwerven? Zou je graag onder begeleiding van een ervaren vertaler willen werken aan een zelfgekozen vertaalproject? Vraag dan voor 1 maart een ontwikkelingstraject aan.

 • Afgeronde mentoraten tweede helft 2022

  12 januari 2023 - Individuele begeleiding

  Het mentoraatsprogramma van het ELV in samenwerking met Literatuur Vlaanderen en het Nederlands Letterenfonds biedt beginnende vertalers, die nog een professionele loopbaan als literair vertaler voor zich hebben, individuele begeleiding op maat. In de tweede helft van 2022 zijn vier trajecten in vier verschillende taalrichtingen succesvol afgerond.

 • Toegekende ontwikkelingstrajecten - september 2022

  12 januari 2023 - Individuele begeleiding

  In 2014 is het ELV samen met het Nederlands Letterenfonds en Literatuur Vlaanderen gestart met het toekennen van ontwikkelingstrajecten. Er zijn twee aanvraagrondes per jaar. In de ronde van september 2022 werden twee aanvragen gehonoreerd. In totaal werden er 9 aanvragen ingediend. Aanvragen voor de volgende ronde kunnen ingediend worden tot 1 maart 2023.

 • Afgeronde mentoraten eerste helft 2022

  15 september 2022 - Individuele begeleiding

  Het mentoraatsprogramma van het ELV in samenwerking met Literatuur Vlaanderen en het Nederlands Letterenfonds biedt beginnende vertalers, die nog een professionele loopbaan als literair vertaler voor zich hebben, individuele begeleiding op maat. In 2022 zijn tot nu toe twaalf trajecten in negen verschillende taalrichtingen succesvol afgerond.